Aardbei & Ui

Voor steeds meer levensmiddelen vereist de retail dat extra inspanningen gedaan worden om de residuen van gewasbeschermingsmiddelen te verlagen. Dit geldt zeker voor aardbei en ui.

Voor deze twee gewasgroepen werken we aan de ontwikkeling van een strategie om de afhankelijkheid en uitstoot van Plant Protection Products (PPP) te verminderen. Deze strategie zal gebaseerd zijn op:

  • vroege detectie en monitoring
  • verbetering van het groeimilieu door inpassing van biostimulants
  • verbetering van de ziektebestrijding met minimale milieubelasting door slimme inzet van gewasbeschermingsmiddelen
  • integratie van deze kennis in een verbeterde beslissingsondersteuningssysteem

We willen kennis opdoen over hoe en wanneer aardbeientelers en uienkwekers alternatieve maatregelen kunnen toepassen, zonder economisch verlies. In één van de onderzoeken verzamelen we bijvoorbeeld informatie over de prestatie van high-tech sporenvallen om de ziektedruk voor Botrytis spp en andere pathogenen te beoordelen. Het gaat erom dat telers en kwekers kunnen gaan vertrouwen op een nieuw GROEN systeem.