Over ons
Het Kennisnetwerk Invasieve Exoten ondersteunt overheden, terreinbeheerders en grondeigenaren bij vragen over preventie, bestrijding en beheersing van invasieve exoten.
Ook voor vragen rond beleid en communicatie kunt u bij ons terecht. Ons doel is het opzetten van een objectief platform met gevalideerde en onafhankelijke informatie over een praktische en kosteneffectieve aanpak per soort.
Het Kennisnetwerk werkt aan:
- Kennisdeling en communicatie: we bundelen kennis en praktijkervaringen over het omgaan met invasieve exoten.
- Wetenschappelijke ondersteuning bij de ontwikkeling van nieuwe methoden, technieken en praktijkproeven (tweede fase).
Voordelen: op weg naar een uniforme werkwijze en effectieve inzet
- Eén centraal online platform met gevalideerde kennis, samengesteld door onafhankelijke specialisten en ervaringsdeskundigen. Het platform is dynamisch en actueel: we beantwoorden vragen, onderzoeken tips en nemen nieuwe kennis op. Het platform is openbaar voor professionals en particulieren.
- Informatie en ondersteuning op zeer breed terrein. We geven concrete handvatten voor beheer, bestrijding en preventie en brengen bijkomende kosten in kaart (investering, beheerkosten, dekking-borging).
- Geen winstoogmerk of commerciële belangen. Met andere woorden: het platform biedt een betrouwbaar aanbod van methoden en technieken.
- Betere afstemming. Een uniforme werkwijze kan de kosten en risico’s voor iedereen verlagen door:
- Minder verspreiding/minder nieuwe groeihaarden;
- Minder overleg en sneller kunnen handelen;
- Minder vragen vanuit de omgeving, meer duidelijkheid over de werkwijze.
- Een overzicht van hoofdzaken voor bijvoorbeeld beleidsmatige inbedding (voorzien van voorbeelden). Denk aan informatie voor college- en raadsstukken, beleidsregels, projectplannen of plannen van aanpak, bestekteksten en contracteisen.
- Eén centraal informatiepunt voor het volgen van ontwikkelingen in EU regelgeving en Unielijst soorten en de implementatie van de wet- en regelgeving in Nederland. Zowel op landelijk als provinciaal niveau.
- Geen onnodige investeringskosten meer in individuele pilots met geen, beperkt of reeds aangetoond resultaat.
- Gemakkelijk uit te breiden naar ander invasieve planten- en diersoorten.