Nieuws

Groene veredeling in expo-kas bij het Binnenhof

Gepubliceerd op
19 mei 2017

Op 18 mei 2017 was het de internationale Fascination of Plants Day. Plantum, de onderzoekschool Experimentele Plantenwetenschappen (EPS) en het onderzoekprogramma Groene Veredeling lieten daarom 18-20 mei in een expo-kas die tijdelijk vlakbij het Binnenhof is gezet zien hoe belangrijk planten zijn voor onze voedselvoorziening, de economie en onze leefomgeving.

Onderzoekers van onder andere de Wageningen University & Research houden voordrachten over plantaardig onderzoek voor politici, medewerkers van ministeries en het publiek. Plantum, de branchevereniging van Nederlandse veredelingsbedrijven, deelt 'Tweede Kamerplanten' uit.

Expo-kas bij het Binnenhof
Expo-kas bij het Binnenhof

Donderdag 18 mei, stond er opeens een tuinbouwkas op het Plein naast de Tweede Kamer. Op deze internationale Fascination of Plants Day presenteerden bedrijven en kennisinstellingen in heel Europa plantaardig onderzoek en innovatie. De kas in Den Haag is één van die initiatieven. De kas is zo ingericht dat Tweede Kamerleden, fractiemedewerkers en medewerkers van ministeries er een verse lunch en diner kunnen gebruiken met groenten ‘met een verhaal’. Daarnaast presenteren bedrijven en onderzoekers er innovatieve onderzoeksprojecten. De kas bleef drie dagen staan. Op vrijdag werden schoolklassen ontvangen door het Nibi, de beroepsvereniging van biologen en op zaterdag was er een publieksdag.

De onderzoekschool Experimentele Plantenwetenschappen (EPS), waarin Nederlandse universiteiten met elkaar samenwerken in het plantenonderzoek, verzorgde een deel van het kennisprogramma, met steun vanuit het onderzoekprogramma Groene Veredeling van de WUR en het Louis Bolk Insitutuut. Groene Veredeling heeft onder andere voor plantmateriaal gezorgd.