Unie-lijst invasieve exoten - dieren
Amerikaanse rivierkreeft
In Nederland komen verschillende soorten uitheemse rivierkreeften voor. De meeste zijn ooit ingevoerd vanuit uit Noord-Amerika en ontsnapt of uitgezet voor de visserij. Op sommige plaatsen zijn ze een ware plaag. Dé oplossing om rivierkreeften te bestrijden is nog niet gevonden maar wegvangen is een mogelijkheid. Het volledig elimineren van de rivierkreeften in open watersystemen is niet meer haalbaar.
Aziatische (reuzen)hoornaar
De Aziatische hoornaar (Vespa velutina) en Aziatische reuzenhoornaar (Vespa mandarinia) zijn grote wespen die oorspronkelijk afkomstig zijn uit Zuidoost- en Oost-Azië. In Europa gedraagt de Aziatische hoornaar zich als invasieve exoot. De Aziatische reuzenhoornaar is nog niet in Europa, maar wordt wel verwacht. Deze uitheemse hoornaars worden gezien als een grote bedreiging voor de inheemse honingbij omdat honingbijen de Aziatische (reuzen)hoornaar niet als vijand herkennen. Dit in tegenstelling tot Europese hoornaars, die honingbijen aanvallen en doden.
Blauwband
De blauwband is een karperachtige zoetwatervis met een opvallende, donkere band die langs zijn gehele flank loopt. Blauwband komt oorspronkelijk uit Oost-Azië en is meegekomen met de invoer van karperachtigen voor viskwekerijen. Tegenwoordig wordt de blauwband beschouwd als een van de meest ‘succesvolle’ invasieve exoten ter wereld. Als vraatzuchtige jager, voedt de blauwband zich met zoöplankton en de larven en eitjes van andere vissoorten. Bovendien kan de soort een parasiet bij zich dragen die dodelijke is voor inheemse vissoorten.