Project

Duurzame sanitatie Meppel

Kansen voor duurzame en innovatieve omgang met toiletafvalwater bij nieuwbouw

Nieuwbouw van instellingen en woongebouwen biedt de mogelijkheid om innovatieve oplossingen op het gebied van sanitatie in de praktijk toe te passen. Voor de  nieuwbouwplannen van het onderwijspark Ezinge in Meppel is in dit kader gekeken welke kansen er zijn om duurzaam en innovatief om te gaan met het toiletafvalwater.

In een verkennende studie voor Waterschap Reest & Wieden en Woonconcept Vastgoed heeft LeAF de mogelijkheden voor decentrale behandeling van toiletafvalwater van het onderwijspark op technologisch en economisch gebied geëvalueerd. Het voorgestelde procesontwerp richt zich op verwijdering van organisch materiaal en stikstof uit toiletafvalwater. Verwijdering van fosfaat was van minder belang gezien de toekomstige struvietinstallatie op de centrale slibbehandeling van het waterschap. Door de gescheiden inzameling van toiletafvalwater met vacuümtechnologie behoorde onder meer winning van biogas via anaerobe behandeling van het water tot de mogelijkheden.

De vergelijking van de jaarlijkse kosten van het nieuwe concept met de kosten van een conventionele sanitatiesysteem leidde tot de identificatie van de meest interessante mogelijkheden. Het bleek onder andere dat de zuiveringsheffing met meer dan 50% kan worden teruggebracht en dat het leidingwaterverbruik met ca. 80% kan worden verminderd.

Contactpersoon: Jan Weijma